Angst- en traumaverwerking

Iedereen draagt zijn/haar eigen rugzak bij zich. Wanneer iemand een schokkende gebeurtenis meemaakt, kan dit een trauma of een blokkade veroorzaken in het emotionele lichaam. Vaak is diegene zich er niet van bewust dat zo’n gebeurtenis zijn uitwerking kan hebben op latere leeftijd. Enkele voorbeelden hierin zijn: een ernstig verkeersongeval, brand, geweld, seksueel misbruik of het overlijden van een dierbare. Men kan aan deze lijst natuurlijk nog veel meer trauma’s toevoegen.

Wanneer de rugzak niet geleegd wordt, gaat het lichaam of de geest vroeg of laat tegensputteren. Een trauma kan zich op verschillende manieren manifesteren. Bijvoorbeeld in relatieproblemen, problemen op het werk, nachtmerries, eetstoornissen, schaamte, boosheid, spanningsklachten, concentratieproblemen, depressie etc.  

Sommigen proberen de pijn te verdoven met alcohol of drugs. Ook hier is het zaak om aan het werk te gaan met jezelf. Het valt vaak niet mee om over een trauma te praten omdat er gevoelens van schaamte, twijfel of weerstand bij komen kijken. In sommige gevallen heeft iemand het zo ver weggestopt dat diegene niet eens weet dat er een trauma schuilt onder het probleem dat hij of zij lichamelijk of geestelijk heeft. 

Door middel van transformatie sessies gaan we op zoek naar de kern van het het probleem waar de cliënt mee komt. Hiervoor pas ik een aantal methodes toe zoals, Hypno- en Regressietherapie en EFT (Emotional Freedom Techniques).

Veel cliënten zijn bang voor de pijn die ze tegen gaan komen. Uit ervaring kan ik melden dat dit achteraf vaak reuze meevalt. Natuurlijk kom je pijnstukken tegen, maar de wond is daarna nooit meer zo diep als deze geweest is. Ermee door blijven lopen, levert op de lange termijn veel meer pijn op. Na het opschonen van deze pijnstukken is de weg weer vrij om het geluk en de mooie dingen van het leven te ervaren, die eerder onzichtbaar leken. 

Uiteindelijk heb ik maar één advies: Neem het heft in handen en Ontdek de kracht in jezelf!